Cookie-kat azért használunk, hogy weboldalunkat még jobban az Ön személyes igényeire szabhassuk. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k alkalmazásába. Tudjon meg még többet.
Schließen
Főzés kávéval

Főzés kávéval

Tudta, hogy a kávéval sokkal több mindent kezdhet, mint csupán meginni és különféle tejes és szirupos variációkat kreálni vele - kiválóan használható főzéshez, és egészen különleges jelleget kölcsönöz az ételeknek, ami a kávéimádókat minden bizonnyal fellelkesíti. Bevettük magunkat a konyhába, és összeállítottunk egy menüt a kávé témakör kapcsán.

Elő a fakanalakat, és lássunk neki a következő, háromfogásos menünek:
Előétel: Rizottó kávés kagylóval
Előétel: Rizottó kávés kagylóval

Hozzávalók 4 személyre / elkészítési idő: 1,5-2 óra

  • fésűkagyló hús igény szerint
  • 200 ml eszpresszó
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 mogyoróhagyma
  • 2 paradicsom
  • 200 g rizottó rizs
  • 200 ml fehérbor
  • kb. 1 l zöldségleves
  • 60 g hideg vaj (opcionális)
  • 60 g reszelt parmezán
  • balzsamecet
  • bazsalikom
  • cukor, só, bors
Elkészítés:
Készítse el az eszpresszót és hagyja kihűlni. Ezután tegye a kagylókat kb. 1 órára az eszpresszóba, majd egy konyharuhával alaposan szárogassa le őket (a pácot ne öntse ki!). Kicsit sózza meg a kagylókat, majd egy forró serpenyőben, egy kis olívaolajon, közepes lángon pirítsa meg minden oldalukat (kb. 5 perc).

A rizottóhoz: Először tegye a tűzhelyre a levest, és hagyja gyöngyözni. Tisztítsa meg és aprítsa fel a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Egy nagy lábosban az olívaolajon, legfeljebb közepes lángon pirítsa meg. Figyelem: a hagyma ne legyen barna, különben keserű lesz! Adja hozzá a rizst és a felkockázott paradicsomot, és kevergetve ezt is pirítsa meg, amíg a rizs enyhén üveges lesz. Adja hozzá a fehérbort, és hagyja elpárologni. Amint a fehérbor elpárolgott, öntsön hozzá mindig egy keveset a forró levesből, és keverje folyamatosan, mert a rizottó csak így lesz igazán krémes. A rizs kb. 20 perc alatt készül el (kívül puha, belül még kissé „al dente”). Vegye le lábost a tűzhelyről, keverje bele a rizsbe a vajat és a parmezánt, ízesítse sóval és borssal, majd lefedve hagyja állni kb. 2 percig.
Közben a balzsamecetet forralja fel a cukorral és a kávépáccal, és hagyja úgy egy percig forrni. A rizst adagolja meleg tányérokra, tegye rá a kagylóhúst, és díszítse a bazsalikommal. Csepegtessen rá néhány csepp eszpresszós-balzsamecetes szószt, és tálalja!
Főétel: Coffee Chili
Főétel: Coffee Chili

Hozzávalók 4 személyre / elkészítési idő: 2-2,5 óra

  • 20 ml olaj
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g darált marhahús
  • 300 g marhagulyás
  • 1 nagy doboz paradicsomkonzerv
  • 2 doboz kidney bab
  • 2 kis doboz paradicsompüré
  • 150 ml barnasör
  • 120 ml erős
  • 120 ml marhahúsleves
  • 2 ek. barna cukor
  • chili keverék
  • 1 tk. kakaópor (natúr)
  • 1/2 tk. oregánó
  • 1 1/2 tk. római kömény
  • 1/2 tk. koriander, őrölt
  • 2 chili paprika
Elkészítés:
A hagymát aprítsa finomra, a fokhagymát nyomja át fokhagymanyomón vagy aprítsa nagyon finomra, aprítsa fel a chili paprikákat. Közben készítse el a kávét. Egy nagy lábosban hevítse fel az olajat, és tíz perc alatt pirítsa benne szép barnára a hagymát, fokhagymát, a húskockákat és a darált húst. Ezután adja hozzá a többi hozzávalót a kávéval együtt (kivéve a kávészemeket), és ízesítse a chili paprikával - először kezdje kevéssel. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett főzze 1-1,5 óra hosszat. Majd adja hozzá a babot, és főzze további 30 percig. Ha szükséges, öntsön hozzá még levest sört vagy kávét. Ízesítse és tálalja!
Desszert: Mousse au Chocolat au Espresso
Desszert: Mousse au Chocolat au Espresso

Hozzávalók 4 személyre / elkészítési idő: 0,5-1 óra

  • 150 g enyhén keserű csokoládé
  • 50 ml erős
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 g cukor
  • 65 ml tejszín
  • csokireszelék / bogyós gyümölcs
Elkészítés:
Készítse el az eszpresszót. A csokoládét vízfürdő fölött olvassza meg, adja hozzá az eszpresszót, és hagyja az egészet kihűlni. Válassza szét a tojások sárgáját és fehérjét, és a tojássárgákat keverje habosra a vaníliás cukorral. Verje kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral, majd verje fel a tejszínt is. Amikor a csokimassza lehűlt, kézi habverővel keverje hozzá a krémesre kevert tojássárgáját. Ezután tempósan, de óvatosan keverje hozzá a tejszínhabot, majd utolsóként a tojáshabot. Ossza szét a mousse-t poharakba vagy desszertes tálkákba, és állítsa kb. 3 órára hideg helyre. Tálalás előtt szórja meg csokireszelékkel vagy bogyós gyümölcsökkel.

Minden, amit a kávéról tudni érdemes