Főzés kávéval
Tudta, hogy a kávéval sokkal több mindent kezdhet, mint csupán meginni és különféle tejes és szirupos variációkat kreálni vele - kiválóan használható főzéshez, és egészen különleges jelleget kölcsönöz az ételeknek, ami a kávéimádókat minden bizonnyal fellelkesíti. Bevettük magunkat a konyhába, és összeállítottunk egy menüt a kávé témakör kapcsán.
Elő a fakanalakat, és lássunk neki a következő, háromfogásos menünek:
Elő a fakanalakat, és lássunk neki a következő, háromfogásos menünek:
Előétel: Rizottó kávés kagylóval
Hozzávalók 4 személyre / elkészítési idő: 1,5-2 óra
- fésűkagyló hús igény szerint
- 200 ml eszpresszó (ajánljuk Tchibo Espresso Barista)
- 4 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 mogyoróhagyma
- 2 paradicsom
- 200 g rizottó rizs
- 200 ml fehérbor
- kb. 1 l zöldségleves
- 60 g hideg vaj (opcionális)
- 60 g reszelt parmezán
- balzsamecet
- bazsalikom
- cukor, só, bors
Elkészítés:
Készítse el az eszpresszót és hagyja kihűlni. Ezután tegye a kagylókat kb. 1 órára az eszpresszóba, majd egy konyharuhával alaposan szárogassa le őket (a pácot ne öntse ki!). Kicsit sózza meg a kagylókat, majd egy forró serpenyőben, egy kis olívaolajon, közepes lángon pirítsa meg minden oldalukat (kb. 5 perc).
A rizottóhoz: Először tegye a tűzhelyre a levest, és hagyja gyöngyözni. Tisztítsa meg és aprítsa fel a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Egy nagy lábosban az olívaolajon, legfeljebb közepes lángon pirítsa meg. Figyelem: a hagyma ne legyen barna, különben keserű lesz! Adja hozzá a rizst és a felkockázott paradicsomot, és kevergetve ezt is pirítsa meg, amíg a rizs enyhén üveges lesz. Adja hozzá a fehérbort, és hagyja elpárologni. Amint a fehérbor elpárolgott, öntsön hozzá mindig egy keveset a forró levesből, és keverje folyamatosan, mert a rizottó csak így lesz igazán krémes. A rizs kb. 20 perc alatt készül el (kívül puha, belül még kissé „al dente”). Vegye le lábost a tűzhelyről, keverje bele a rizsbe a vajat és a parmezánt, ízesítse sóval és borssal, majd lefedve hagyja állni kb. 2 percig.
Közben a balzsamecetet forralja fel a cukorral és a kávépáccal, és hagyja úgy egy percig forrni. A rizst adagolja meleg tányérokra, tegye rá a kagylóhúst, és díszítse a bazsalikommal. Csepegtessen rá néhány csepp eszpresszós-balzsamecetes szószt, és tálalja!
Készítse el az eszpresszót és hagyja kihűlni. Ezután tegye a kagylókat kb. 1 órára az eszpresszóba, majd egy konyharuhával alaposan szárogassa le őket (a pácot ne öntse ki!). Kicsit sózza meg a kagylókat, majd egy forró serpenyőben, egy kis olívaolajon, közepes lángon pirítsa meg minden oldalukat (kb. 5 perc).
A rizottóhoz: Először tegye a tűzhelyre a levest, és hagyja gyöngyözni. Tisztítsa meg és aprítsa fel a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Egy nagy lábosban az olívaolajon, legfeljebb közepes lángon pirítsa meg. Figyelem: a hagyma ne legyen barna, különben keserű lesz! Adja hozzá a rizst és a felkockázott paradicsomot, és kevergetve ezt is pirítsa meg, amíg a rizs enyhén üveges lesz. Adja hozzá a fehérbort, és hagyja elpárologni. Amint a fehérbor elpárolgott, öntsön hozzá mindig egy keveset a forró levesből, és keverje folyamatosan, mert a rizottó csak így lesz igazán krémes. A rizs kb. 20 perc alatt készül el (kívül puha, belül még kissé „al dente”). Vegye le lábost a tűzhelyről, keverje bele a rizsbe a vajat és a parmezánt, ízesítse sóval és borssal, majd lefedve hagyja állni kb. 2 percig.
Közben a balzsamecetet forralja fel a cukorral és a kávépáccal, és hagyja úgy egy percig forrni. A rizst adagolja meleg tányérokra, tegye rá a kagylóhúst, és díszítse a bazsalikommal. Csepegtessen rá néhány csepp eszpresszós-balzsamecetes szószt, és tálalja!
Főétel: Coffee Chili
Hozzávalók 4 személyre / elkészítési idő: 2-2,5 óra
- 20 ml olaj
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g darált marhahús
- 300 g marhagulyás
- 1 nagy doboz paradicsomkonzerv
- 2 doboz kidney bab
- 2 kis doboz paradicsompüré
- 150 ml barnasör
- 120 ml erős
- 120 ml marhahúsleves
- 2 ek. barna cukor
- chili keverék
- 1 tk. kakaópor (natúr)
- 1/2 tk. oregánó
- 1 1/2 tk. római kömény
- 1/2 tk. koriander, őrölt
- 2 chili paprika
Elkészítés:
A hagymát aprítsa finomra, a fokhagymát nyomja át fokhagymanyomón vagy aprítsa nagyon finomra, aprítsa fel a chili paprikákat. Közben készítse el a kávét. Egy nagy lábosban hevítse fel az olajat, és tíz perc alatt pirítsa benne szép barnára a hagymát, fokhagymát, a húskockákat és a darált húst. Ezután adja hozzá a többi hozzávalót a kávéval együtt (kivéve a kávészemeket), és ízesítse a chili paprikával - először kezdje kevéssel. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett főzze 1-1,5 óra hosszat. Majd adja hozzá a babot, és főzze további 30 percig. Ha szükséges, öntsön hozzá még levest sört vagy kávét. Ízesítse és tálalja!
A hagymát aprítsa finomra, a fokhagymát nyomja át fokhagymanyomón vagy aprítsa nagyon finomra, aprítsa fel a chili paprikákat. Közben készítse el a kávét. Egy nagy lábosban hevítse fel az olajat, és tíz perc alatt pirítsa benne szép barnára a hagymát, fokhagymát, a húskockákat és a darált húst. Ezután adja hozzá a többi hozzávalót a kávéval együtt (kivéve a kávészemeket), és ízesítse a chili paprikával - először kezdje kevéssel. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett főzze 1-1,5 óra hosszat. Majd adja hozzá a babot, és főzze további 30 percig. Ha szükséges, öntsön hozzá még levest sört vagy kávét. Ízesítse és tálalja!
Desszert: Mousse au Chocolat au Espresso
Hozzávalók 4 személyre / elkészítési idő: 0,5-1 óra
- 150 g enyhén keserű csokoládé
- 50 ml erős(ajánljuk Tchibo Espresso Barista)
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 g cukor
- 65 ml tejszín
- csokireszelék / bogyós gyümölcs
Elkészítés:
Készítse el az eszpresszót. A csokoládét vízfürdő fölött olvassza meg, adja hozzá az eszpresszót, és hagyja az egészet kihűlni. Válassza szét a tojások sárgáját és fehérjét, és a tojássárgákat keverje habosra a vaníliás cukorral. Verje kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral, majd verje fel a tejszínt is. Amikor a csokimassza lehűlt, kézi habverővel keverje hozzá a krémesre kevert tojássárgáját. Ezután tempósan, de óvatosan keverje hozzá a tejszínhabot, majd utolsóként a tojáshabot. Ossza szét a mousse-t poharakba vagy desszertes tálkákba, és állítsa kb. 3 órára hideg helyre. Tálalás előtt szórja meg csokireszelékkel vagy bogyós gyümölcsökkel.
Készítse el az eszpresszót. A csokoládét vízfürdő fölött olvassza meg, adja hozzá az eszpresszót, és hagyja az egészet kihűlni. Válassza szét a tojások sárgáját és fehérjét, és a tojássárgákat keverje habosra a vaníliás cukorral. Verje kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral, majd verje fel a tejszínt is. Amikor a csokimassza lehűlt, kézi habverővel keverje hozzá a krémesre kevert tojássárgáját. Ezután tempósan, de óvatosan keverje hozzá a tejszínhabot, majd utolsóként a tojáshabot. Ossza szét a mousse-t poharakba vagy desszertes tálkákba, és állítsa kb. 3 órára hideg helyre. Tálalás előtt szórja meg csokireszelékkel vagy bogyós gyümölcsökkel.