Latte Art - a kávé szeretete
A Latte Art („tejhab-művészet”) a jó kávé megkoronázása: a szeretettel készített motívumok különleges élménnyé varázsolják a kávé élvezetét, és egy magára valamit is adó kávézóban egy kávé sem hagyhatja el a pultot egy művészi szív- vagy levélminta nélkül - a következő mottó jegyében: Ennyi időnek mindig kell lennie.
Mi fontos ahhoz, hogy a Latte Art sikerüljön? Tippeket adunk és lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan kerül a szív és levél a crema-ra.
Mi fontos ahhoz, hogy a Latte Art sikerüljön? Tippeket adunk és lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan kerül a szív és levél a crema-ra.
Az alfa és az ómega: a tejhab
Ahhoz, hogy az olyan motívumok, mint a szív és a levél sikerüljenek, döntő fontosságú a tejhab állaga.
Ez azt jelenti, hogy a Latte Arthoz a tejhab nem lehet túl kemény és dús. A tökéletes tejhab finom pórusú, enyhén sűrű „mikrohab”. Ehhez lényeges, hogy a tejet addig habosítsuk, amíg el nem éri a kellő sűrűséget.
A munkának ezután már gördülékenyen kell mennie, mert kb. 30 másodperc elteltével a csodás tejhab tejjé és az azon úszó, vastag habréteggé válik szét - és a Latte Arthoz teljesen használhatatlan lesz.
Lépésről lépésre: így készül a tökéletes tejhab
A munkának ezután már gördülékenyen kell mennie, mert kb. 30 másodperc elteltével a csodás tejhab tejjé és az azon úszó, vastag habréteggé válik szét - és a Latte Arthoz teljesen használhatatlan lesz.
Lépésről lépésre: így készül a tökéletes tejhab
Latte Art: a szív
1. lépés: Öntés
A tejet kb. 5 cm-es magasságból, tempósan és egyenletesen öntse a csésze közepébe, nagyjából a csésze feléig. A tejmennyiség megfelelő adagolásához egy keskeny csőrű kanna a legalkalmasabb.
2. lépés: Formázás
Engedje kicsit lejjebb a kannát, és a maradék tejet gyorsabban öntse, amíg a tej a csészében feljön a kávé tetejére, és a crema-n kör alakú tejhabot alkot.
3. lépés: Rajzolás
Végül emelje feljebb a kannát, és az utolsó tejsugárral húzzon egy vonalat a körön át. Ha minden jól ment, akkor így egy szív rajzolódik ki a crema-n. Gratulálunk!
További tippek a Latte Arthoz
A felhabosított tejet mindig egyenletesen és tempósan kell az elkészített eszpresszóba önteni. Rendkívül fontos a csészétől való megfelelő távolság, vagyis kb. 5 cm. Ha a tejet a tejeskannából nagyobb magasságban öntjük a csészébe, akkor a tej az eszpresszó crema-ját csak megemeli, és csupán kevés tejhabot hagy a felszínen.
Ha azonban az eszpresszó felszínétől túlságosan kis távolságra öntjük a csészébe a tejet, akkor a tejhab a crema-ra kerül, és a teljes felületet beborítja, így nem készíthető minta.
Ha azonban az eszpresszó felszínétől túlságosan kis távolságra öntjük a csészébe a tejet, akkor a tejhab a crema-ra kerül, és a teljes felületet beborítja, így nem készíthető minta.
Latte Art haladóknak: a levél
1. lépés: Öntés
A levélhez a tejhabnak még egy kicsit finomabb pórusúnak kell lennie, mint a szívnél. Akárcsak a szív esetében, a tejet itt is tempósan, kb. 5 cm-es magasságból öntjük a kávéba. A tejet a csésze felső szélén öntse.
2. lépés: A levél megrajzolása
Amikor a csésze félig van, és - akárcsak a szív megrajzolásakor - egy tejhab-folt alakul ki, engedje lejjebb a kannát, és tempósan mozgassa cikk-cakkban ide-oda. Közben húzza maga felé a kannát.
3. lépés: A levél elkészítése
Amikor a cikk-cakkokkal elérte a csésze szélét, végül húzza át a tejcsíkot egyszer a mintán felfelé - és már kész is a levél.
„A Latte Art a jó kávé megkoronázása.”
Amire a Latte Arthoz szüksége van:
Nemsokára újra elérhető
Tökéletes tejhab egyetlen gombnyomással
19 995Ft
9 997Ft