Abszolút trend: a „fahéj” pörkölésű kávé
Hunyja be kicsit a szemét, és képzeljen el egy pörkölt kávészemet: a barna milyen árnyalatát látja a kávészemen? Valószínűleg inkább sötétet. Mégiscsak ez az ismert és elterjedt. De tudta, hogy van világos („fahéj”) pörkölésű kávé is? A „fahéj” pörkölés a kávé világosra pörkölését jelenti, ami nemcsak az előállításban, de ízben is különbözik a sötét pörköléstől.
Skandináviában és az USA-ban már régebb óta megfigyelhető a világos pörkölés trendje. És Németországban is egyre népszerűbb a világos pörkölés. Emellett a kávé, mint sokoldalú természetes termék ismét mindinkább előtérbe kerül. De menjünk csak sorban - a szokványos pörköléstől a világos pörkölésen át az aromakerékig:
Skandináviában és az USA-ban már régebb óta megfigyelhető a világos pörkölés trendje. És Németországban is egyre népszerűbb a világos pörkölés. Emellett a kávé, mint sokoldalú természetes termék ismét mindinkább előtérbe kerül. De menjünk csak sorban - a szokványos pörköléstől a világos pörkölésen át az aromakerékig:
Mi történik tulajdonképpen a kávépörkölés során?
A kávészemek pörkölése során csupán néhány másodpercen múlik a végleges íz. A pörkölési folyamat során a kávészemeket általában szárazon felhevítik, ezáltal nem csak az ízük és a színük változik meg, de nedvességet is kivonnak belőlük. Ekkor keletkeznek a keserű anyagok és a pörkölési ízjegyek. A pörkölés alapszabálya tehát: minél tovább pörkölik a kávészemeket, annál sötétebbek lesznek és annál több sav bomlik le. Ugyancsak változik a szemek keménysége: rugalmasból kemény lesz, így könnyebben őrölhetők.
Hogyan is működik a világos pörkölés?
A világos kávépörkölést a szín alapján „fahéj” pörkölésnek is nevezik.
Azzal, hogy a kávészemet felhevítik, felmelegszik a benne található víz is, és folyékonyból gázneművé változik. Ennek során a kávészem megduzzad, míg egy hallható reccsenéssel a „First Crack”-kel (első reccsenés) megroppan. A világos pörkölésű szemek esetében a pörkölési folyamat már az első reccsenés után véget ér, mivel a kávészem innentől kezdve egyre több nedvességet veszít.
A sötét pörkölés során a kávészemeket hosszabb ideig pörkölik - méghozzá addig, amíg másodszorra is egy igazán nagyot reccsen: ez a „Second Crack” (második reccsenés). A kávészemek ezáltal nemcsak sötétebbek lesznek és megkapják a mindenki által jól ismert színt, de több pörkölési ízjeggyel is rendelkeznek.
Azzal, hogy a kávészemet felhevítik, felmelegszik a benne található víz is, és folyékonyból gázneművé változik. Ennek során a kávészem megduzzad, míg egy hallható reccsenéssel a „First Crack”-kel (első reccsenés) megroppan. A világos pörkölésű szemek esetében a pörkölési folyamat már az első reccsenés után véget ér, mivel a kávészem innentől kezdve egyre több nedvességet veszít.
A sötét pörkölés során a kávészemeket hosszabb ideig pörkölik - méghozzá addig, amíg másodszorra is egy igazán nagyot reccsen: ez a „Second Crack” (második reccsenés). A kávészemek ezáltal nemcsak sötétebbek lesznek és megkapják a mindenki által jól ismert színt, de több pörkölési ízjeggyel is rendelkeznek.
Valójában milyen az íze a világos pörkölésű kávénak?
A világos pörkölésű kávészemek az első reccsenés után aranybarnák és finom, gyümölcsös jegyekkel rendelkeznek. Filterkávénak elkészítve könnyű, lágyan gyümölcsös íz jellemzi, mivel a világos pörköléssel a pörkölési ízjegyek háttérbe kerülnek, és előtérbe kerül a kávécseresznye természetes aromája.
Tehát minél világosabb a pörkölés, annál magasabb a kávé savtartalma - teljesen új ízélmény a klasszikus kávé kedvelői számára.
A „Third Wave” kávémozgalom hívei a kávéaromák sokféleségét ugyanúgy nagyra becsülik, mint a borszakértők, és nagy hangsúlyt fektetnek a kávészemek kiválasztására, azok pörkölésére és elkészítésére. Ez a gyümölcsösebb pörkölés éppen a "Third Wave of Coffee” hívei között igen kedvelt.
Jó, hogy a Tchibo a Blonde Roast kávéval egy világos pörkölésű filterkávét is kínál! A Blonde Roast kávéhoz a Tchibo kizárólag Kolumbiából és Kelet-Afrikából származó, a Rainforest Alliance által tanúsított farmokon termesztett kávét használ. Kíméletes módon, alacsony hőmérsékleten pörkölik dobos pörkölőben, így ízük lágy, finoman gyümölcsös lesz, egy leheletnyi édességgel.
Tehát minél világosabb a pörkölés, annál magasabb a kávé savtartalma - teljesen új ízélmény a klasszikus kávé kedvelői számára.
A „Third Wave” kávémozgalom hívei a kávéaromák sokféleségét ugyanúgy nagyra becsülik, mint a borszakértők, és nagy hangsúlyt fektetnek a kávészemek kiválasztására, azok pörkölésére és elkészítésére. Ez a gyümölcsösebb pörkölés éppen a "Third Wave of Coffee” hívei között igen kedvelt.
Jó, hogy a Tchibo a Blonde Roast kávéval egy világos pörkölésű filterkávét is kínál! A Blonde Roast kávéhoz a Tchibo kizárólag Kolumbiából és Kelet-Afrikából származó, a Rainforest Alliance által tanúsított farmokon termesztett kávét használ. Kíméletes módon, alacsony hőmérsékleten pörkölik dobos pörkölőben, így ízük lágy, finoman gyümölcsös lesz, egy leheletnyi édességgel.
A kávé-aromakerék - sokrétű, mint a bornál
A nyers kávé íze alapvetően - enyhe növényi jegyektől eltekintve - semmilyen. A kávé aromaanyagai csak a pörkölés következtében alakulnak ki - ezáltal kapja a kávé jellegzetes ízét és illatát.
Tudta?
Míg a bor kb. 400 különféle aromából áll, addig a pörkölt kávé 800-1000 aromából, így dupla annyi alkotórészt tartalmaz, mint a bor. Ettől olyan izgalmas a különböző kávéaromák felfedezése. A világos pörkölésű kávék azonban csupán egy apró kis újdonságot jelentenek a számtalan aroma között, melyek a pörkölés, főzés és fogyasztás közben felfedezésre várnak. Tehát legyen kíváncsi, és próbáljon ki mindig új ízvilágokat is.
Tudta?
Míg a bor kb. 400 különféle aromából áll, addig a pörkölt kávé 800-1000 aromából, így dupla annyi alkotórészt tartalmaz, mint a bor. Ettől olyan izgalmas a különböző kávéaromák felfedezése. A világos pörkölésű kávék azonban csupán egy apró kis újdonságot jelentenek a számtalan aroma között, melyek a pörkölés, főzés és fogyasztás közben felfedezésre várnak. Tehát legyen kíváncsi, és próbáljon ki mindig új ízvilágokat is.
Kellemes percek filterkávéval
Milyen módon ajánlott elkészíteni a világos pörkölésű kávét?
A Blonde Roast kávé elkészítésére különösen alkalmas a porcelán kézi filter. De használhat hozzá filteres kávéfőzőt vagy dugattyús kávéfőzőt is. A hamisítatlan ízélményért először mossa át forró vízzel a papírfiltert. Ezután tegye az őrölt kávét a filterbe, és töltse fel 94°C-os vízzel úgy, hogy az 1 centivel lepje el a kávéőrleményt.
Tippünk: nagyjából 94 °C-os vizet úgy kaphatunk, ha vízforralóban vizet forralunk, majd 1 percig nyitott fedéllel hagyjuk állni a kannát.
A kávéőrleményt hagyja kb. 30 másodpercig duzzadni, majd körkörös mozdulatokkal öntse rá a maradék vizet. Sok sikert kívánunk a világos pörkölésű kávé kipróbálásához!
Tippünk: nagyjából 94 °C-os vizet úgy kaphatunk, ha vízforralóban vizet forralunk, majd 1 percig nyitott fedéllel hagyjuk állni a kannát.
A kávéőrleményt hagyja kb. 30 másodpercig duzzadni, majd körkörös mozdulatokkal öntse rá a maradék vizet. Sok sikert kívánunk a világos pörkölésű kávé kipróbálásához!
Termékeink világos pörkölésű filterkávé elkészítéséhez:
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott
„Pour-over“: könnyen, kézzel elkészíthető kávé
3 495Ft
tól/től2 995Ft
Sajnos már elfogyott
Sajnos már elfogyott